HUOMIO UUSI OSOITE

Puusepänkatu 2D, 00880 Helsinki

Raikas ja puhdas vesi auttaa sinua voimaan hyvin

Suodattamalla varmistat, että vesi kotonasi tai vapaa-ajan asunnolla on aina puhdasta ja hyvänmakuista. Myös iho ja hiukset voivat paremmin. Veden suodattaminen on helppoa, edullista ja ympäristöystävällistä. 
 

Miksi puhdistaa hanavettä? 

Vanhoissa putkistoissa on pulmia

Vesi on Suomessa tunnetusti maailman puhtaimpiin kuuluvaa, mutta putkisto voi olla vanha. Putkista liukenevat aineet ja mahdollisesti desinfioinnissa käytetyt kemikaalit saattavat heikentää veden makua, väriä tai hajua.

Perinteisesti on ajateltu, että huolellinen talousveden käsittely vesilaitoksella riittää takaamaan hyvälaatuisen ja puhtaan talousveden. Juomaveden matka vesilaitokselta hanaan voi kuitenkin kestää jopa useita päiviä, jolloin veden mukaan voi tarttua monia epäpuhtauksia.

Vesilaitos takaa toimittamansa talousveden laadun kiinteistön liitoskohtaan asti. Kiinteistön omien vesijohtojen kunto sekä käyttäjien tottumukset vaikuttavat hanasta tulevan veden laatuun.

Putkista liukenevat aineet voivat muuttaa veden makua, väriä tai hajua. Esimerkiksi vanhoista putkistoista veteen voi liueta rautaa ja sinkkiä sekä saniteettikalusteita värjäävää kuparia.

Vedessä on lääke- ja hormonijäämiä 

Suomen vesistöissä on laaja kirjo lääkeaineita ja hormoneja, jotka voivat kulkeutua kotitalouksien käyttöveteen.

Suurin osa maamme vedenpuhdistamoista on ajalta, jolloin jäteveden mukana kulkeutuvista lääke- ja hormonijäämistä ja niiden suodattamisen tarpeesta ei vielä puhuttu, joten niitä ei ole suunniteltu puhdistamaan tämän tyyppisiä epäpuhtauksia.

Kaikkien yhdisteiden vaikutuksia ympäristössä ei vielä täysin tunneta, mutta niiden korkea aktiivisuus voi tuoda arvaamattomia seurauksia pieninäkin pitoisuuksina. Keinotekoiset hormonit ja lääkeaineet on suunniteltu niin, että ne aiheuttavat vaikutuksia jo hyvin pieninäkin määrinä. Antibioottien esiintyminen ympäristössä voi johtaa niille vastustuskykyisten bakteerikantojen muodostumiseen ja yleistymiseen.

Ei enää vihertäviä hiuksia

Kloori sekä putkistoista veteen kulkeutuvat metallit ja rauta värjäävät vaaleita tai vaalennettuja hiuksia vihertäväksi. Metallien ja kloorin suodattaminen auttaa hiusväriä säilyttämään sävynsä pidempään.

Vesi vaikuttaa myös hiusten kuntoon

Kalkki ja kloori tekevät hiuksista karheat ja kuivat sekä metallit haurastuttavat etenkin vaalennettuja hiuksia. Hiusten kunto pysyy parempana ja niitä on helpompi käsitellä, kun vedestä suodatetaan hiuksia vahingoittavat epäpuhtaudet.

Hyvästit kylppärin kalkkikertymille ja värjäytymille

Ärsyttävätkö kalkkikertymät ja ruostejäämät kylpyhuonekalusteiden pinnoilla? Suihkusuodatin ehkäisee kalkin kertymistä suihkutiloihin kalkin rakennetta muuttamalla sekä vähentää värjäävää ruostetta.

Mikromuovit riesana

Mikromuovit ovat vesistöjemme vitsaus. Suurin osa maamme vedenpuhdistamoista on ajalta, jolloin mikromuoveja ei vielä tunnettu. Niitä kulkeutuu vesijohtoveden mukana kotitalouksiin.

Muovit ovat kemiallisesti aktiivisia aineita, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että itsessään vaaraton muovi voi imeä itseensä ympäristön haitallisia aineita. Vesieliöt syövät mikromuovia, joka voi siten päätyä haitta-aineineen ihmisen lautaselle ja juomalasiin. Mikromuovien olemassaoloon on alettu kiinnittää huomiota vasta viime vuosina, eikä niiden aiheuttamista terveysriskeistä ravintoketjulle ole vielä varmaa näyttöä.

Suomalaisissa juomavesissä tiedetään olevan keskimäärin 4,5 mikromuovihippua litraa kohden. Tutkimuksissa mikromuoveja löytyy eläinten ja ihmisten sisäelimistä.

Mikromuoviksi luokitellaan alle millimetrin kokoiset muovihiukkaset. Ne voivat olla pienimmillään alle mikrometrin kokoisia, jolloin ne ovat havaittavissa vain mikroskoopilla.

Mikroskooppisen pientä muovisilppua käytetään muun muassa kosmetiikassa ja pesuaineissa. Lisäksi sitä syntyy muovimateriaalien kulumisesta. Muovijäte leviää vesistöihin esimerkiksi roskaamisen seurauksena, ilman kuljettamana sekä jäte- ja hulevesien mukana.

Kloori kuivattaa ihoa

Kunnallisveteen lisätään klooria, jotta vesi on hygieenistä. Kloori kuitenkin kuivattaa ihoa. Varsinkin atoopikot kärsivät kloorista. Suodattamalla klooria vedestä moni kuivaihoinen on saanut avun iho-ongelmiinsa.

Bakteerit viihtyvät putkistossa

Vaikka talousvesi puhdistetaan ja desinfioidaan vedenkäsittelylaitoksella, vesiputkistossa on aina mikrobeja, kuten hiivoja, homeita, bakteereja, jotka voivat heikentää veden laatua.

Vedessä oleva luontoperäinen aines ja mikrobit muodostavat nopeasti biofilmin putkien sisäpinnoille. Biofilmi on yhteisnimitys kaikkien putkien sisäpintoihin kertyvälle limalle. Se on ohut limakerros, joka toimii myös turvapaikkana hiivoille, homeille ja erilaisille muille mikrobikannoille, kuten myös bakteereille.

Vaikka putkistoihin syötettävää vettä desinfioidaan kloorilla, mikrobeja voi aina ajoittain vapautua biofilmikerroksesta, esimerkiksi paineen- tai virtaamien vaihtelun johdosta.

Etenkin vanhoissa kiinteistöissä tai epäsäännöllisen vedenkäytön kohteissa veden yleishygieeninen laatu voi tästä johtuen olla toisinaan hyvinkin huono.

Kloori ärsyttää silmiä ja hengityselimiä

Kloori ärsyttää silmiä ja sen hengittäminen pieninä määrinä vaikuttaa ajan mittaan haitallisesti ihmisen hengityselimiin. Seurauksena voi olla mm. yskä ja rintakipu.

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat ensimmäisenä tiedon uutuuksista ja eduista sekä ajankohtaista tietoa.

Tietosuojaseloste