Puhtaan juomaveden saaminen mökille voi joskus olla hankalaa. Jesse Rask ratkaisi pulman AQVA Finlandin käänteisosmoosilaitteistolla, joka puhdistaa läheisen järven vettä juomakäyttöön. 

Suomi on tuhansien järvien maa. Monen mökkiläisen mielessä on varmasti joskus käynyt, saisiko järvi- tai jopa merivedestä tehtyä juomavettä.

”Meillä oli mökillä ensin tavallinen kaivo. Maassa oli kuitenkin paljon rautaa ja veteen alkoi tulla muun muassa mangaania. Vettä oli vaikeaa saada puhdistettua”, kertoo oman mökkinsä vesiratkaisuista Jesse Rask. ”Se ei ollut enää juomakelpoista.”

Mökin vieressä oli kuitenkin järvi ja Rask alkoi pohtia, voisiko sitä hyödyntää mökin juomavetenä.

”Kaivosta loppui joskus myös vesi. Järvestä ei kovin helposti lopu”, Rask nauraa.

Järven vesi oli jo testattu, ja se oli melko puhdasta. Juomavedessä melko puhdas ei kuitenkaan yleensä riitä, vaan on tärkeää, että se todella on terveellistä ja juomakelpoista.
 


Järvestä saa puhdasta juomavettä yllättävän helposti

Ratkaisu löytyi AQVA Finlandin käänteisosmoosilaitteistosta, joka asennettiin Raskin mökille. Asennustyöt kävivät helposti ja nopeasti, ja suurin osa laitteista mahtui kätevästi saunan lauteiden alle piiloon.

”Kun asennuksen jälkeen otimme näytteet uudesta, järvestä puhdistetusta juomavedestä, se oli täysin puhdasta ja kaikin puolin juomavesilaatuista. Aikaisemmin kaivovedessä maistui rauta”, Rask sanoo. ”Kyllä tätä voi vain suositella mökkikäyttöön. Ei tarvitse mitään kaivaa. Tämä ei ole mikään niin suuri investointi – paljon edullisempi vaihtoehto kuin uuden kaivon kaivaminen!”

AQVA Finlandin laitteistossa on useita suodatusvaiheita, joiden läpi vesi kulkee. Suodattimien vaihtoväli on kuitenkin mökkikäytössä usein pitkä eikä laitteen ylläpidosta tarvitse juuri huolehtia. Kuten Rask asiaa luonnehtii, järviveden muuttaminen juomavedeksi on ”helppoa ja edullista”.
 


Suomalainen AQVA SAIMAA puhdistaa järviveden juomakäyttöön

Käänteisosmoosilaitekokonaisuus, jollainen Raskin mökille asennettiin, on nimeltään AQVA SAIMAA. Yksityiskäytössä käänteisosmoosi on veden tehokkain puhdistustekniikka. Suodattimen läpi pääsevät vain puhtaat vesimolekyylit, joten veden epäpuhtaudet huuhtoutuvat pois. Menetelmä takaa veden hygieenisen laadun.

AQVA SAIMAA ei käytä lainkaan sähköä vaan se toimii pelkän järvivesipumpun paineella, ja tilanteen mukaan se tuottaa järvivedestä vuorokaudessa jopa 960–2520 litraa juomakelpoista vettä. Se varastoi vettä 200 litran tankkiin, jotta sitä on kulutuspiikkien aikana varmasti saatavilla. AQVA SAIMAAn sydän on AQVA Finlandin kehittämä ja Suomessa valmistettu osmoosiyksikkö.

AQVA SAIMAAn käyttöönotto käy helposti ja sen ylläpito on vaivatonta. Sen käyttö soveltuu hyvin myös kausiluontoiseen mökkikäyttöön.

Laitetta pystyy käyttämään talvellakin. Meidän laitteemme ei ole vielä jäätynyt, vaikka lämpötila on välillä ollut -20 astetta”, Rask sanoo. ”Meillä tämä ratkaisu on ollut oikein hyvä ja olemme olleet siihen tyytyväisiä.”

Laitteen talvikäyttö edellyttää, että vesiputkella on saattolämmitys ja että tila, jossa itse laitteistoa säilytetään, on lämmin läpi talven.


Juomavettä ei tarvitse enää itse kantaa mökille

Juomaveden puhdistaminen mökillä on tehnyt Raskin perheen elämästä helpompaa. Kun juomavesi alkoi tulla puhtaana järvestä, Raskin mökillä päästiin eroon vedenkantorumbasta.

”Paljon helpommalla pääsee, kun ei tarvitse joka kerta ajaa kaupan kautta mökille. Aikaisemmin tuli myös paljon muoviroskaa, kun tyhjiä muovitonkkia kertyi paljon.”

Monelle mökille saattaa riittää se, että juomavesi on puhdasta, ja pesuvesi saatetaan yhä tuoda esimerkiksi suoraan järvestä ilman puhdistuslaitteita.

Raskin käänteisosmoosilaite on yhdistetty kaikkiin mökin hanoihin. Näin myös saunaosaston suihkuista tulee puhdistettua vettä.

”AQVA Finlandilla on paljon vaihtoehtoja riippuen siitä, kuinka isoja investointeja tahtoo tehdä”, Rask sanoo. ”Jos tahtoo puhdistaa vain juomaveden, sekin onnistuu.”


Lue lisää AQVA SAIMAA -käänteisosmoosilaitteistosta täällä.
 

Puhdistettua vettä voi nauttia ympäri vuoden. Saattolämmitetty järvivesipumppu pumppaa vettä järvestä sekä kesällä että talvella.
 

Ota yhteyttä 

Lue myös: Mökkeilijän pelastus: hyvää juomavettä merivedestä   
 

Facebook Twitter Instagram Pinterest Youtube