HUOMIO UUSI OSOITE

Puusepänkatu 2D, 00880 Helsinki


Jan Bäckströmin, 63, mökillä suodatetaan merivedestä juomavettä ja käyttövettä. Aqvan käänteisosmoosilaitteen teho riittää hoitamaan isonkin porukan vedenkulutuksen.

”Tämä Aqvan uusi käänteisosmoosilaite, jolla suodatamme merivedestä juomavettä, on ihan eri planeetalta kuin entinen vedenpuhdistuslaitteemme. Vesi ei ole kertaakaan päässyt loppumaan, vaikka meitä on usein seitsemän aikuista ja viisi lastenlasta lotraamassa. Käymme huvilalla ympäri vuoden.

Kasteluvettä emme saaressa tarvitse, mutta juoma- ja käyttövettä kuluu kuin missä tahansa omakotitalossa. Rakennuksia on kolme: 130-neliöinen päärakennus, saunatilat ja talousrakennus, jossa voi myös nukkua. Saunomme, lapset pulikoivat uima-altaassa ja veneitä pestään painepesurilla.

Merivedestä suodatettu juomavesi maistuu täällä tosi hyvältä. Moni kunnallisvesi ei yllä samaan. Vesi on myös tosi kirkasta.”

Pumppuhuone porakaivon päälle

Vuosia sitten täällä oli vielä porakaivo. Nyt sen päälle on rakennettu lämmitetty 12 neliön pumppuhuone, jossa merivedelle tarkoitettu käänteisosmoosilaite AQVA RO 250 ja 300 litraa vetävä makean veden välisäiliö sijaitsevat. Kun vettä on kulunut 50 litraa, laite alkaa tuottaa heti uutta puhdasta vettä säiliöön. 

Meillä vesi nostetaan korkealle kallion päälle. Mereen on matkaa 30 metriä.

Aqvan käänteisosmoosilaitteen ostettuani uusin myös putket, jotka johtavat vesipumppuihin. Putkissa on sulanapitokaapelit, jotka kytkeytyvät automaattisesti päälle, kun veden lämpötila laskee 5–6 asteeseen. Kaapelit ovat energiatehokkaat, eivätkä lainkaan kalliit.

”Maailman yksinkertaisin asentaa”

Aqvan käänteisosmoosilaite oli maailman yksinkertaisin asentaa. Pari kertaa soitin Aqvan asiakaspalveluun kysyäkseni neuvoa. Jos vaan ymmärtää, mikä on ruuvimeisseli, niin homman osaa. Mitään rakettitiedettä laitteen asennus ei ole.

Sähkötöihin meillä ei tarvinnut ryhtyä, koska sähköt olivat valmiina, eikä Aqvan vedenpuhdistuslaite tarvitse erityissähköä.

Mökilleen aurinkopaneelit asentanut ystäväni juuri kiittelikin, kun pystyy käyttämään Aqvan vedenpuhdistuslaitteita aurinkopaneelien voimalla. Minä puolestani olen ilokseni huomannut, että meidän huvilalla sähkökulutus on pudonnut murto-osaan aikaisemmasta.
 

Veden laatu tutkittiin Aqvan huippulaboratoriossa

Kun Aqvan laitteisto ja uudet putket oli asennettu, halusin tietää minkä laatuista vesi on. Otin vedestä näytteen ja lähetin sen Aqvan laboratorioon tutkittavaksi. Ensimmäisissä näytteissä oli itiöitä. Ne olivat peräisin putkistosta. Se desinfioitiin ja asia tuli kuntoon.

Aqvan asiantuntija opasti minua puhdistuksessa. Puhdistusaineet pystyi ostamaan ihan tavallisesta rautakaupasta.

Laitteen aktiivisuodattimen olen vaihtanut kerran – heti putkiston puhdistamisen jälkeen viime syksynä. Vettä on virrannut sittemmin tuhansia litroja, eikä vaihtotarvetta vielä ole tullut. Hinnaltaanhan suodattimet ovat edullisia.

Suosittu ratkaisu

Tällä alueella monella on käytössä käänteisosmoosilaitteita. Ihmisillä on suuria huviloita ja vedenkulutus sen mukaista. Porakaivojahan ulkosaaristoon ei saa enää rakentaa. Sellaisen rakentaminen maksaisi vähintään kolme tai neljä kertaa enemmän kuin tämä pumppusysteemi. Vaihtoehdoksi jää asentaa käänteisosmoosilaite tai kanniskella aikamoinen määrä vettä saareen. Saaristossa kun ei sada niin paljon, että saisi edes riittävästi saunavettä.”


Finnish Hovercraft Companyn toimitusjohtaja Jan Bäckström pyysi tarjousta kolmesta eri yrityksestä. ”Tämä AQVA RO 250 -käänteisosmoosilaite oli helppo ottaa käyttöön. Laite ei ollut halvin, mutta kokonaisuudessaan meille paras.”

  • Puhdistaa makeaa vettä 250 litraa tunnissa ja pohjoisen Itämeren merivettä noin 150 litraa tunnissa.
  • Poistaa vedessä olevasta suolasta 95–99 % sekä muita epäpuhtauksia, kuten orgaanisen aineksen ja värin, bakteerit, virukset, hajut ja maut sekä sinilevän ja sen tuottamat myrkyt. Näin vedestä tulee puhdasta ja juomakelpoista.
  • CE-merkitty. Valmistettu ISO standardien alaisuudessa ja elintarvikelaatuisista materiaaleista.

Tutustu Aqvan meriveden puhdistusratkaisuihin tarkemmin:

Meriveden puhdistusratkaisut

Lue lisää

Kokemuksia

Järvivedestä juoma- ja pesuvesi mökille

Puhtaan juomaveden saaminen mökille voi joskus olla hankalaa. Jesse Rask ratkaisi pulman AQVA Finlandin käänteisosmoosilaitteistolla, joka puhdistaa läheisen järven vettä juomakäyttöön. 

Lue lisää

Kokemuksia

Kaivovesianalyysi paljasti ettei kodin vesi ollut juomakelpoista

Vaikka juomavesi vaikuttaisi täysin puhtaalta, siinä voi silti olla hajuttomia, mauttomia ja värittömiä epäpuhtauksia. Kaivovesianalyysi paljasti Timo Lehtoselle, että hänen perheensä käyttämässä juomavedessä oli uraania moninkertaisesti yli sallittujen suositusarvojen.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat ensimmäisenä tiedon uutuuksista ja eduista sekä ajankohtaista tietoa.

Tietosuojaseloste