HUOMIO UUSI OSOITE

Puusepänkatu 2D, 00880 HelsinkiKaivoveden laatu tulisi tutkituttaa säännöllisesti. Vaikka vesi näyttäisi kirkkaalta ja maistuisi hyvältä, siinä saattaa piillä haitallisia aineita. ”Kaivovesitutkimus on helppo tehdä. Näytteen voi ottaa itse ja toimittaa postitse laboratorioon. Tulokset tulevat suoraan sähköpostiin”, kiittelee omakotitalonsa veden testauttanut Riku Uski.


– Olen tarkka kaiken kanssa, mikä liittyy terveyteen ja hyvinvointiin. Kaivovesitutkimus ja juomavetemme laatu oli tarkistuslistani kärkikolmikossa taloa ostaessa, sanoo Riku Uski.

Komealla rinnetontilla seisova talo on pariskunnan ensimmäinen. Vesi tulee omasta porakaivosta. – Saimme talon myyjältä vain suppean vesianalyysin, joten halusimme faktaa tiskiin vähän laajemmin. Veden maussa oli jotakin outoa, Uski kertoo.

Kaivovesitutkimuksen tekeminen oli kätevää.
– Tilasin Aqvan näytepaketit netistä kotiin. Omaksi tehtäväksi jäi valuttaa vettä ohjeiden mukaisesti, ottaa hanasta vettä näytepurkkiin ja lähettää näyte takaisin Aqvan laboratorioon. Kaivovesitutkimuksen tulokset saapuivat sähköpostiin jo seuraavalla viikolla, Uski kertoo.

Testitulos kertoi veden olevan oikein hyvälaatuista. Ainoastaan sameus ja ylimääräinen – sinänsä vaaraton – maku olivat pulmina. Myös koliformisia bakteereita oli hieman tavallista enemmän.

Kaivovesitutkimus ja suodattimet paransivat veden laadun: ”Veden maku muuttui täysin”

Kaivovesitutkimuksen pohjalta Aqvan ammattilaiset suosittelivat Uskille kolmivaiheista linjasuodatinta, jolla voi täsmäpuhdistaa vesianalyysissa havaittuja epäpuhtauksia. Tiheä sihti poistaa kaiken mahdollisen lian mekaanisesti ja kaksi muuta suodatinta viimeistelevät puhtaan lopputuloksen.

– En tiennyt, että vesianalyysi paljastaa myös ainesosia, jotka voivat vahingoittaa talotekniikkaa tai kodinkoneita. Nyt meillä suodattuu vedestä myös kalkki, joten sitä ei pääse kertymään kodinkoneisiin tai lämminvesivaraajaan.

Suodattimen asensi tunnissa paikallinen putkimies, joka kiitteli Aqvan ohjeita selkeiksi.

– Veden maku parani täysin. Vesi ei enää haise tai maistu erikoiselta. Se on nyt todella hyvää. Oli kätevää, että saimme myös puhdistusratkaisun samasta paikasta, Uski kiittää.

Pariskunta aikoo testauttaa kaivovetensä jatkossakin säännöllisesti.
– Monestihan ihmiset tsekkaavat kaivonsa vain kerran tai vasta kun tulee ongelmia. Meille hyvinvointiin liittyvät asiat ovat tärkeitä, joten aiomme tehdä kaivovesitutkimuksen jatkossa säännöllisesti. Sen laatuhan voi vaihdella vaikkapa sulamisvesistä johtuen.

3 x tunnista merkit huonosta vedenlaadusta

1. Veden laatu voi vaihdella vuosittain tai eri vuodenaikoina, siksi säännöllinen kaivovesitutkimus kannattaa. Keväisin sade-, sulamis- ja tulvavesien mukana kaivoon voi päätyä terveydelle haitallisia ympäristön epäpuhtauksia ja bakteereja.

2. Kaivoveden poikkeava väri, haju tai maku voivat kertoa veden likaantumisesta. Sameaa vettä ei pidä käyttää juomavetenä.

3. Jos kaivo on ollut pitkään käyttämättä, veden laatu kannattaa tarvittaessa tutkituttaa ennen veden juomista tai käyttämistä ruokaan. Tai kun perheeseen on syntymässä lapsi.

Näin tilaat kaivovesitutkimuksen tai muun vesianalyysin

1. Tilaa sopiva vesianalyysi verkkokaupasta. Näytteenottopullo ohjeineen saapuu valitsemaasi Postin toimipisteeseen.

2. Täytä näytteenottopullo vedellä ohjeiden mukaan.

3. Täytä näytelähete.

4. Laita näytteenottopullo ja näytelähete takaisin lähetyspakkaukseen ja vie Postin toimipisteeseen. Palautus on valmiiksi maksettu.

5. Vastaus noin kahdessa viikossa. Veden analysointi aloitetaan Aqvan laboratoriossa sen saapumispäivänä.

6. Vedenpuhdistuksen asiantuntijamme käy vesianalyysin tulokset läpi. Jos puhdistusta tarvitaan, asiakas voi täydentää tuloksensa verkkosivuilla suodatinhakukoneeseen. Hän saa ehdotuksen sopivasta ja kustannustehokkaasta suodatinratkaisusta.

Vesianalyysit valtakunnallisesti ja vaivattomasti aqva.fi

Lue lisää

Kokemuksia

Kaivovesianalyysi paljasti ettei kodin vesi ollut juomakelpoista

Vaikka juomavesi vaikuttaisi täysin puhtaalta, siinä voi silti olla hajuttomia, mauttomia ja värittömiä epäpuhtauksia. Kaivovesianalyysi paljasti Timo Lehtoselle, että hänen perheensä käyttämässä juomavedessä oli uraania moninkertaisesti yli sallittujen suositusarvojen.

Lue lisää

Kokemuksia

Järvivedestä juoma- ja pesuvesi mökille

Puhtaan juomaveden saaminen mökille voi joskus olla hankalaa. Jesse Rask ratkaisi pulman AQVA Finlandin käänteisosmoosilaitteistolla, joka puhdistaa läheisen järven vettä juomakäyttöön. 

Lue lisää

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat ensimmäisenä tiedon uutuuksista ja eduista sekä ajankohtaista tietoa.

Tietosuojaseloste