HUOMIO UUSI OSOITE

Puusepänkatu 2D, 00880 Helsinki


Hiukset takkuuntuvat, katkeilevat, kellertyvät ja vihertyvät. Hoitotuotteisiin ja kampaamoihin uppoaa rahaa, mutta niistä on vain apua vain hetken. Kuulostaako tutulta?

Ongelman ydin voi löytyä yllättävästä paikasta: kotisi suihkusta. Vesijohtovedessä voi olla metallia ja klooria, jotka värjäävät ja kuivattavat hiusta jokaisella pesukerralla.
 

Suihkusuodatin on asiantuntevan kampaajan suositus

Harva suomalainen osaa yhdistää hiusongelmansa suihkussa käymiseen, vaikka metalli- ja kloorijäämien aiheuttama takkuuntuminen, kuivuminen sekä värivirheet ovat yllättävän yleisiä. Haastattelimme aiheesta hiusalan ammattilaista ja Folk Helsingin perustajaa, Meeri Mäntylää.

“Jokainen kampaaja tietää, miten metallikertymät vaikuttavat hiusten hyvinvointiin ja värjäystuloksiin. Vesiputkiston aiheuttamat värivirheet ovat päivittäinen puheenaihe kampaamossamme”, Mäntylä kertoo.

Syväpuhdistavat ja hiusvärin kirkkautta ylläpitävät tuotteet eivät yksin pysty korjaamaan tilannetta, sillä metallia kertyy hiuksiin jokaisella pesukerralla. Usein ongelma häviää kokonaan vasta sitten, kun suihkuun lisätään metalli-, kalkki- ja kloorijäämiä suodattava suihkusuodatin.“Jos vakioasiakkaan hiuslaatu muuttuu yllättäen huonommaksi, kysymme aina ensimmäisenä, että onko asiakas vastikään muuttanut. Usein syy löytyy putkistosta.”

-Meeri Mäntylä, Folk Kampaamot


Eikö hanavetemme olekaan niin puhdasta, kuin olemme ajatelleet?

Vaikka hanavesi itsessään olisi laadukasta, voi putkistosta irrota veteen metalleja ja rautaa. Metallit haurastuttavat ja värjäävät erityisesti vaaleita ja käsiteltyjä hiuksia; huokoinen ja vaalea hius toimii pesusienen tavoin. Vedenpuhdistamoilla veteen lisättävät desinfiointi- ja pH:n säätöaineet, kuten kloori, sen sijaan kuivattavat niin ihoa, päänahkaa kuin hiuksia. Kloorin aiheuttama ihon kuivuminen on tuttua etenkin atoopikoille.

Metallipitoisuus näkyy hiuksessa vihertävyytenä tai kellertävyytenä, minkä lisäksi metalli huuhtoo uuden hiusvärin tavallista nopeammin pois. Kampaajat tuntevat myös ilmiön, jossa vaalennuskäsiteltävä hius turpoaa tai ylikuumenee foliossa: “Kun vetyperoksidi kohtaa metallin, hius reagoi turpoamalla ja kuumenemalla. Siksi metalli olisi hyvä saada hiuksesta pois ennen vaalennuskäsittelyä”, Mäntylä opastaa.

Tummakutrisetkaan eivät Mäntylän mukaan säästy metallin haittavaikutuksilta. “Tummissa hiuksissa metallin huomaa siitä, että hius tuntuu tönköltä, takkuiselta ja puumaiselta. Erityisesti märkänä hius saattaa olla aivan järkyttävässä takussa.”
 

Miksi aiheesta puhutaan niin vähän?

Mäntylä kollegoineen toivoo, että asia nousisi paremmin suomalaisten tietoisuuteen. Monen iho- ja hiusongelmat ratkeaisivat, kun suihkusuodatin suodattaisi vedestä ylimääräisiä epäpuhtauksia. “Kyse ei ole vedestä, vaan putkistosta. Uudessakin talossa voi olla jokin vanha runkoputki, josta irtoaa metallia.”

“Tällä hetkellä ongelmanratkaisu jää sille tasolle, että kampaamoissa myydään asiakkaille metallinpoistoshampoota. Shampoo ei yksinään välttämättä riitä ongelman ratkaisuun. Pelkkien hoitotuotteiden sijaan tulisi pureutua juurisyyhyn, eli hanaveden epäpuhtauksiin. Siksi suihkusuodattimet kuuluvat Folk-kampaamoiden vakiovalikoimaan”, Mäntylä kertoo.


Näin vältät putkiston aiheuttamat hiusongelmat

Ensimmäinen askel on hankkiutua vanhoista metallikertymistä eroon. Tähän Mäntylä suosittelee kampaamoissa tehtävää metallinpoistohoitoa, jonka jälkeen hius tuntuu pehmeämmältä ja näyttää kirkkaammalta.

“Myös kotiin ostettavat metallia sitovat shampoot voivat auttaa, mutta eivät toki poista ongelmaa kokonaan.” Metallinpoistokäsittelyn jälkeen Mäntylä suosittelee Aqvan suihkusuodatinta, joka suodattaa pesuvedestä ylimääräisiä metalleja, kalkkia ja klooria.

“Suihkusuodattimen avulla varmistetaan, ettei metallia kerry hiukseen jatkossa lisää.”

Mäntylä korostaa hiustenhoidossa maalaisjärjen, kotihoidon sekä päänahan terveyden tärkeyttä: “Vain terveestä hiuspohjasta kasvaa hyvinvoiva hius. Hiuspohjaa ja hiuksia kannattaa suojata auringolta, merivedeltä sekä kuumilta laitteilta. Jos hiuspohjasi hilseilee, se kaipaa huomiotasi. Jos kasvojen iho hilseilee, useimmat pyrkivät hoitamaan sen kuntoon. Sama kannattaa tehdä hiuspohjalle.”


Suihkusuodatin kotona – huomaako vedessä oikeasti jotain eroa?

Kysymykseen osaa vastata parhaiten ihminen, joka on käyttänyt suihkusuodatinta jo pitkään. Haastattelimme Sirja Pasasta, joka osti ensimmäiset suodattimet kotiinsa jo vuonna 2017; suihkusuodattimen pesuhuoneeseen ja hanasuodattimen keittiöön.
 

Sirja Pasanen perheineen on käyttänyt suihkusuodatinta sekä hanasuodatinta jo useamman vuoden ajan.
 

“Tuli kalliiksi käydä jatkuvasti kampaajalla, kun hiusväri tummui nopeasti tai muuttui vihertäväksi. Luin jostain, että ongelman taustalla voi olla hanaveteen irronneet epäpuhtaudet. Samoihin aikoihin huomasimme mieheni kanssa, että Vantaan kodissa suihkun lasiovet olivat jatkuvasti paksun kalkkikerroksen peitossa. Lattialaattoihin kertyi kuparinväristä peitettä ja pintoja sai olla jatkuvasti hinkkaamassa. Viimeistään silloin heräsimme putkistosta irtoavaan metallimäärään”, Pasanen kertoo.
 

Vähemmän hopeashampoota ja terveemmät hiukset

“Puhtaamman veden vaikutuksia ei voi olla huomaamatta. Hiukset eivät katkeile tai takkuunnu enää niin helposti. Vaikka käyn kampaajalla nykyään aiempaa harvemmin, niin väri pysyy kirkkaana ja vaaleana pidempään.”

“Tarvitsen hopeashampoota paljon vähemmän, kuin aiemmin. On myös mukavampi mennä kampaajalle tietäen, ettei hiuksessa ole suurta kemikaalikuormaa. Tuntuu turvallisemmalta tehdä hiuksille käsittelyitä,” Pasanen jatkaa.

Lapsen syntymän jälkeen Pasasen perheessä on muutenkin kiinnitetty enemmän huomiota kemikaalikuormaan; perheen hyvinvointi on aina etusijalla. “Siksi myös keittiön hanasuodatin on tullut jäädäkseen. Kun tottuu raikkaaseen ja suodatettuun veteen, niin eron kyllä maistaa, kun käy muualla kylässä. Ainoa oikea maku on se, että vesi ei maistu miltään”, Pasanen kertoo hymyillen.

 

Hiusalan ammattilaisen Meeri Mäntylän käytännön ohjeet jokaiseen kotiin:

Mistä tiedät onko kotisi hanavedessä metallia?

  • Kertyykö lattiasaumoihin tai suihkuverhojen alaosaan punaista?
  • Takkuuntuvatko hiuksesi pahasti, kun ne ovat märät suihkun jälkeen?
  • Onko kampaajasi maininnut, että värikäsittelyssä hiuksesi lämpiävät tai turpoavat poikkeuksellisesti?
  • Muuttuuko vaalennettu hius nopeasti keltaiseksi tai vihertäväksi?

Jos vastasit yhteen tai useampaan kysymykseen kyllä, saattaa kotisi kaivata suihkusuodatinta.

Tutustu tarkemmin suihkusuodattimiin: 

AQVA-suihkusuodattimet

Lue lisää

Kokemuksia

Suihkusuodattimesta apu ihottumiin

Enää luokanopettaja ei herää ihon kutinaan tai joudu peittelemään atopian läikittämää ihoaan. Aqvan suodattava suihkupää on ollut käytössä kaksi kuukautta ja iho on nyt hyvässä kunnossa. ”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen pärjännyt viisi viikkoa ilman kortisonia”.

Lue lisää

Kokemuksia

Juomavesi saareen helposti ja edullisesti

Juomaveden kantaminen saaressa sijaitsevalle mökille on työlästä, ja siitä syntyy paljon roskaa. Tiia Söderholm sisaruksineen ratkaisi saarimökin juomavesipulmat AQVA PURE 2 -käänteisosmoosilaitteella. ”Tämä on mahtava keksintö! Uskomatonta. Oli vapauttava tunne, kun hanasta pystyi tuosta vain ottamaan juomavettä”, Söderholm sanoo.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat ensimmäisenä tiedon uutuuksista ja eduista sekä ajankohtaista tietoa.

Tietosuojaseloste