HUOMIO UUSI OSOITE

Puusepänkatu 2D, 00880 Helsinki

Vaikka juomavesi vaikuttaisi täysin puhtaalta, siinä voi silti olla hajuttomia, mauttomia ja värittömiä epäpuhtauksia. Kaivovesianalyysi paljasti Timo Lehtoselle, että hänen perheensä käyttämässä juomavedessä oli uraania moninkertaisesti yli sallittujen suositusarvojen.


Kun Timo Lehtonen osti omakotitalonkiinteistön kaivovedelle oli tehty suppea vesianalyysi. Suppean analyysin mukaan vesi oli todella hyvälaatuista.

”Talossa on porakaivo ja tiesin, että porakaivovedessä saattaa olla monenlaisia epäpuhtauksia. Ajattelin, että tutkitaan kunnolla ja perusteellisesti”, Lehtonen sanoo.

Hän teetätti AQVA Finlandin Extralaajan kaivovesianalyysin. Analyysissä paljastui, että juomavesi todella oli poikkeuksellisen puhdasta – paitsi että siinä oli uraania jopa 15-kertaisesti verrattuna turvallisina pidettyihin suositusarvoihin.

Ymmärtääkseni uraani ei pienissä määrin ole vaarallista, ja olihan meidänkin talossamme edellinen asukas juonut sitä pitkään. Mutta sitä voi itse miettiä, haluaako, että omassa juomavedessä on esimerkiksi uraania, terveydelle haitallisia bakteereja tai muita epäpuhtauksia.”

Uraanin terveysvaikutuksia on luonnollisesti tutkittu paljon. Esimerkiksi THL kertoo sivuillaan, että juomaveden uraani on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen sekä heikentyneeseen munuaisten toimintaan. Sitä myös kertyy luustoon.
 


Kaivoveden laatu kannattaa tutkia säännöllisesti

AQVA Finlandin vesianalyysin tekeminen on helppoa: vettä otetaan näytepulloon ja se postitetaan laboratorioon.

”Paljon helpompaa ei vesianalyysin tekeminen voisi olla”, Lehtonen sanoo.

Veden tutkiminen kannattaa myös suorittaa säännöllisesti, jottei esimerkiksi kaivoveden laatu pääse huomaamatta heikkenemään. Kaivoveden laatuun voi tulla muutoksia myös vuotuisen sadannan tai vuodenaikojen vaihtelun seurauksena.

”Jos asuu kunnan veden alueella, vesilaitos pitää huolta veden laadusta tiettyjen kriteerien mukaan. Silloin voi riittää suppeampi tutkimus, jossa selviää, mitä putkistosta irtoaa veteen. Jos kuitenkin käytössä on oma porakaivo ja oma vesi, kannattaa ehdottomasti tehdä laajin tutkimus saman tien", Lehtonen sanoo.


AQVA Finlandin vesilaboratorio varmistaa juomaveden puhtauden

Laadukas juomavesi on moitteetonta sekä esteettisesti että terveyden kannalta. Toisin sanoen siinä ei ole siihen kuulumattomia värejä, hajuja tai makuja, ja toisaalta, siinä ei ole ylimääräisiä haitallisia aineita.

AQVA Finlandin oma vesilaboratorio tutkii saamansa näytteet nopeasti ja tarkasti uusimpien menetelmien ja laitteistojen avulla. Vesinäytteistä voidaan analysoida monenlaisia erilaisia epäpuhtauksia kuten terveydelle haitallisia bakteereja tai maaperästä liukenevia ainesosia. Analyysillä saadaan myös tietoa siitä, onko vedessä laitteita kuten pesukoneita vaurioittavia aineita.

Vesianalyysin saa tilattua vaivattomasti suoraan verkkokaupasta. Tarvittaessa AQVA Finlandin asiantuntijat auttavat myös vesianalyysin valinnassa sekä tutkimustulosten tulkitsemisessa. Tulokset saa sähköpostiin noin kahdessa viikossa.
 


AQVA Finlandin käänteisosmoosilaite poistaa uraania juomavedestä

Kun Lehtonen tuli tietoiseksi porakaivovedessään olevasta uraanista, hän hankki kotiinsa AQVA Finlandin käänteisosmoosilaitteiston, joka vähentää vedessä olevien epäpuhtauksien, myös uraanin, määrää. Kun juomavesi tutkittiin uudelleen laboratoriossa, näytteestä ei löytynyt enää ollenkaan uraania.

”Laite asennettiin tiskipöydän alle. Siinä on oma pikku hana, josta otamme ruoka- ja juomaveden. Pesuvettä se ei puhdista, sillä uraanista ei ole haittaa suihkuvedessä.”, Lehtonen kertoo.

Lehtonen kannustaa kaikkia tekemään juomaveden laadun tutkimuksen, jos oman talon vesi yhtään mietityttää.

”Suomessa helposti ajatellaan, että meillä on maailman puhtain vesi. Jos sitä lähtee tutkimaan, niin ei välttämättä olekaan”, hän sanoo.

Lue lisää

Kokemuksia

Järvivedestä juoma- ja pesuvesi mökille

Puhtaan juomaveden saaminen mökille voi joskus olla hankalaa. Jesse Rask ratkaisi pulman AQVA Finlandin käänteisosmoosilaitteistolla, joka puhdistaa läheisen järven vettä juomakäyttöön. 

Lue lisää

Kokemuksia

Vesianalyysi uuden kodin kaivovedestä

”Kaivoveden testaaminen on helppoa. Näytteen voi toimittaa postitse laboratorioon ja tulokset tulevat suoraan sähköpostiin”, kiittelee omakotitalonsa veden testauttanut Riku Uski. Kaivovesi tulisi tutkituttaa säännöllisesti, sillä sen laatu saattaa vaihdella kausittain.

Lue lisää

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat ensimmäisenä tiedon uutuuksista ja eduista sekä ajankohtaista tietoa.

Tietosuojaseloste